Przyczyny i leczenie wypadania włosów
Wypadanie włosów może mieć wiele przyczyn, i częściej sięga kobiet. Znalezienie przyczyny i leczenie wypadania włosów jest czasochłonne, pracochłonne i niestety kosztowne. Należy pamiętać, że wypadanie włosów jest objawem, nie przyczyną. Tutaj należy szukać co powoduje, że tych włosów ubywa.
Jeżeli myślisz, że szampony na wypadanie włosów, wcierki, ampułki Ci pomogą, to przykro mi, ale nie pomogą Ci, jeśli najpierw nie znajdziesz przyczyny Twojego problemu.
Przyczyny wypadania włosów- Hiperandrogenizm ( jedna z najczęstszych przyczyn wypadania włosów u kobiet)
- Hirustyzm
- Insulinooporność i cukrzyca
- PCOS
- Niedoczynność tarczycy
- Menopauza i czas pomenopauzalny
- Stres ( tutaj stres może powodować łysienie plackowate)
- Niedobory witamin i minerałów (żelazo, cynk, witaminy C, E,D,B)
- Grzybica skóry
- Palenie papierosów
- Poród
- Stosowane leki ( np. hormonalne, obniżające krzepliwość krwi, antybiotyki, obniżające cholesterol)
- Odstawienie antykoncepcji hormonalnej
Jakie wykonać badania, gdy wypadają włosy?
Niestety, ale zazwyczaj badania trzeba zrobić prywatnie. Można też zgłosić się do lekarza rodzinnego z problemem wypadania włosów, i ten może zlecić niektóre badania. Niestety większość badań jakie należy wykonać jest płatna.
- Morfologia
- TSH, FT3, FT4
- Krzywa glukozowo-insulinowa
- LH
- FSH
- Hormonalne (androgeny, testosteron, estradiol, progesteron)
- Żelazo i ferrytyna
- Witamina D
- Dieta z odpowiednią podażą białka. Tutaj każdemu wyjdzie inna wartość, ponieważ zależy to od masy ciała. Białko znajdziesz w mięsie, rybach, jajach, strączkach.
- Dieta śródziemnomorska. Jest najlepszą dietą praktycznie na wszystko. To po prostu zdrowy model żywienia.
- Dieta z niskim indeksem glikemicznym, czyli spożywanie pełnoziarnistych węglowodanów tj, kasze, razowy/żytni chleb, brązowy ryż i makaron
- Produkty bogate w:
- Cynk ( owoce morza, pestki słonecznika i dyni)
- Żelazo ( mięso, brokuły, groch, fasola, orzechy, morele)
- Magnez (kakao, sezam, orzechy, strączki)
- Wapń (nabiał, migdały, ryby, sardynki, orzechy)
- Siarka ( jaja, mleko, podroby, brokuł, kalafior, groch, owies, morele, awokado, truskawki)
- Witaminy C, B, A ( jaja, natka pietruszki, podroby, owoce, owoce morza, warzywa )
Komentarze
Prześlij komentarz