Kasza jęczmienna z kurczakiem. Pomysł na lunchbox
Przedstawiam przepyszny i szybki lunchbox do pracy czy szkoły. Prawdę mówiąc każą potrawę możesz zabrać do pudełka i nazwać do lunchboxem. Problem pojawia się wtedy, kiedy nie ma możliwości podgrzania posiłku. Tę potrawę możesz zjeść na zimno lub lekko podgrzaną.
Składniki na 1 porcję:
- 40 g kaszy jęczmiennej z suszonymi warzywami
- 60 g kurczaka. U mnie z dnia poprzedniego upieczone w piekarniku pałki.
- 50 g świeżego szpinaku
- 3 suszone pomidory w oleju
- łyżka oleju
- odrobina kurkumy
- szczypta czosnku granulowanego
Wykonanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka upiec w piekarniku w folii aluminiowej/ ugotować na parze. Przyprawić wedle uznania. Na patelni rozgrzać olej. Dodać świeży szpinak i posypać czosnkiem. Poczekać aż szpinak trochę zwiędnie. Do ugotowanej kaszy dodać kurkumę i pokrojone pomidory i wymieszać. Szpinak wymieszać z kaszą. Przełożyć kaszę do pudełka i położyć pokrojonego kurczaka.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz mixu kaszy z warzywami, możesz zrobić sama. Do kaszy dodać suszone warzywa.
- Możesz użyć każdej części kurczaka.
- Zamiast świeżego szpinaku możesz zużyć mrożonego, lecz smak będzie zupełnie inny.
- Możesz używać dowolnych przypraw jeśli stwierdzisz, że potrawa tego wymaga.
Całość ma 340 kcal
Nie podchodzi mi to - próbowałam ale nie dam rady, nie ten smak:)
OdpowiedzUsuńRozumiem :) każdy lubi coś innego, ma inny smak. Mam nadzieję, że zasmakuja Ci inne przepisy.
OdpowiedzUsuńA jakie są twoje smaki ? Kuchnia tajska, chińska, Polska? :) spróbuje stworzyć coś co zaskakuje również tobie :)