Kasza jęczmienna z kurczakiem. Pomysł na lunchbox

dietetyk online


Przedstawiam przepyszny i szybki lunchbox do pracy czy szkoły. Prawdę mówiąc każą potrawę możesz zabrać do pudełka i nazwać do lunchboxem. Problem pojawia się wtedy, kiedy nie ma możliwości podgrzania posiłku. Tę potrawę możesz zjeść na zimno lub lekko podgrzaną.


Składniki na 1 porcję:

  • 40 g kaszy jęczmiennej z suszonymi warzywami
  • 60 g kurczaka. U mnie z dnia poprzedniego upieczone w piekarniku pałki. 
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 3 suszone pomidory w oleju
  • łyżka oleju
  • odrobina kurkumy
  • szczypta czosnku granulowanego

Wykonanie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka upiec w piekarniku w folii aluminiowej/ ugotować na parze. Przyprawić wedle uznania. Na patelni rozgrzać olej. Dodać świeży szpinak i posypać czosnkiem. Poczekać aż szpinak trochę zwiędnie.  Do ugotowanej kaszy dodać kurkumę i pokrojone pomidory i wymieszać. Szpinak wymieszać z kaszą. Przełożyć kaszę do pudełka i położyć pokrojonego kurczaka.


Wskazówki:

  1.  Jeśli nie masz mixu kaszy z warzywami, możesz zrobić sama. Do kaszy dodać suszone warzywa. 
  2.  Możesz użyć każdej części kurczaka. 
  3. Zamiast świeżego szpinaku możesz zużyć mrożonego, lecz smak będzie zupełnie inny.
  4. Możesz używać dowolnych przypraw jeśli stwierdzisz, że potrawa tego wymaga. 


Całość ma 340 kcal


dieta redukcyjna

Komentarze

  1. Nie podchodzi mi to - próbowałam ale nie dam rady, nie ten smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem :) każdy lubi coś innego, ma inny smak. Mam nadzieję, że zasmakuja Ci inne przepisy.
    A jakie są twoje smaki ? Kuchnia tajska, chińska, Polska? :) spróbuje stworzyć coś co zaskakuje również tobie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika