Baza sałatki
Warzywa powinny stanowić 3/4 objętości talerza. Wiem, że nie zawsze Twój talerz tak wygląda. Być może dlatego, że nie masz pomysłu na sałatkę. jak jesteś na deficycie kalorycznym to surówki z marchewki i majonezu nie zjesz, bo majonez samo zło, buraczki zasmażane nie, bo przecież są z dodatkiem oleju. Można wszystko, byleby z umiarem. Dzisiaj przedstawiam bazę do sałatki.
Ta sałatka pasuje do ziemniaków w każdej formie czy frytek pieczonych. Nie będzie ona dobrze smakowała z ryżem czy kaszą, choć każdy z nas ma swoje smaki. Możesz do niej dodać mozzarellę/fetę/burratę, oliwki, zjeść z pieczywem i idealny posiłek na kolację czy lunchbox.
Składniki:
- roszponka/rukola/ inna sałata
- pomidorki koktajlowe/cherry/lub inne małe ( zwykłe, duże pomidory nie oddają tego smaku oraz wyglądają nieestetycznie)
- ogórek świeży lub konserwowy
- rzodkiewka
- papryka
sos:
- olej (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek)
- sól, pieprz
- dwie łyżeczki musztardy francuskiej ( smakuje najlepiej do tej sałatki)
- odrobina miodu
Wykonanie:
Do miski wrzucić umyta sałatę, pomidorki przekroić na pół, rzodkiewki w plasterki, ogórka w półksiężyce, paprykę w kostkę. Składniki do sosu wymieszać i olać nim sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz