3 przepisy na pasty do chleba
Pasty do chleba to idealna alternatywa dla wędlin czy serów. Jeśli nie masz pomysłu co położyć na kanapkę zazwyczaj sięgasz po wędlinę pełną konserwantów albo tłusty ser bogaty w kwasy tłuszczowe nasycone. Dzisiaj podaję Wam 3 przepisy na pyszne pasty kanapkowe, po które z pewnością będziesz sięgać częściej. Dwie z tych past bogate są w białko, a jedna bogata w dobry tłuszcz.
Pasta jajeczna
Składniki na 1-2 porcję
- 30 g wędzonego łososia na zimno
- jedno jajko
- łyżeczka musztardy
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Wykonanie: Jajko ugotować na twardo. Obrać go ze skorupki i drobno posiekać. Do miski wsypać jajko, pokrojonego łososia, jogurt, musztardę i przyprawy. Wszystko wymieszać.
Całość ma 151 kcal
Pasta z awokado- guacamole
Składniki na 2-3 porcję
- jedno awokado Hass
- jeden pomidor
- pól cebuli czerwonej
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ząbek czosnku
Wykonanie: Awokado rozgnieść widelcem w misce, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pomidora. Skropić sokiem z cytryny, dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wszystko wymieszać.
Całość ma 289 kcal
Pasta z ciecierzycy
Składniki na 6-8 porcji
- ciecierzyca w puszcze gotowana na parze 310g
- 5 suszonych pomidorów
- oregano, słodka papryka, pieprz, ząbek czosnku
Wykonanie: Do miski wsypać ciecierzycę, pokrojone pomidory. Dodać przyprawy. Wszystko zblendować.
Całość ma 452 kcal
Komentarze
Prześlij komentarz