Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe


Rogale śniadaniowe to trochę inna forma chleba czy bułek. Można jeść na słodko i słono. Skoro to rogal to i ma kształt rogala, i niestety, ale dosyć ciężko jest położyć na nim wędlinę czy ser. Trzeba je zginać albo pokroić wzdłuż, aby pasowały do kształtu rogala.
Mimo wszystko to fajne urozmaicenie diety. Sama osobiście pamiętam,  jak mama kupowała te rogale to wszyscy zaraz się na nie rzucali. Jakby to było zupełnie coś innego, odmiennego, niezwykłego, a to przecież zwykłe ciasto drożdżowe tylko w innej formie, a jednak chyba smakowało inaczej...

Przepis na rogale śniadaniowe 

Składniki na 10-14 sztuk ( w zależności jak duże je zrobisz) 


  • 500 g mąki + łyżka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + jedno jajko do smarowania rogali
  • 100 g masła 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • sól, mak, sezam
  • łyżka cukru 


Wykonanie: 

1. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. 

2. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, jajka i masło. Wyrobić. Wlać zaczyn i wyrabiać ręką aż składniki się połączą. 

3. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. 

4. Po tym czasie uderzyć raz pięścią w ciasto i zagnieść jeszcze raz, ale krótko ( 2-3 ruchy wystarczą) 

5. Ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę lub blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 35 cm i podzielić na 8 części. 

6. Formować rogale, czyli rolować ciasto od dłuższego boku do krótszego, a boki potem lekko zawinąć do środka. Z resztą forma rogali dowolna. 

7. Rogale posmaruj rozbełtanym jajkiem i posypać makiem etc.

8. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. 


Wskazówki ode mnie: 

1. Każdy piekarnik jest inny, więc pilnuj, aby rogale Ci się nie przypaliły

2. Nie wyrabiaj za długo ciasta drożdżowego. On nie lubi pieszczenia ( chyba, że nie mojego :) ) . Zagniataj ciasto tylko do momentu połączenia się składników. Wtedy ciasto wychodzi mi najlepiej. 

Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe






Komentarze

  1. Czy takie rogaliki długo utrzymują swoją świeżość?
    Jednak 14 sztuk to sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie były 3 dni i było ok :) Pamiętaj, że zawsze można zrobić z połowy porcji, wtedy wyjdzie tylko 7 :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika