Sernik kokosowy na zimno z mango
Dla fanów sernika na zimno też przepis jest koniecznością do przetestowania. Idealny na święta, ale również na inne okazje. Połączenia kokosa i mango to duet idealny. Co prawda jest to połączenie orzeźwiające, jednak brakuje mi tych "smaków lata" zimą.
Przepis na sernik kokosowy z musem z mango
Spód:
- 120 g sucharków
- 2 lekko gorzkie czekolady 50% oraz jedna czekolad mleczna
Masa serowa:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 750 g jogurtów greckich 0%
- 75 g miody płynnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody gorącej
Mus z mango:
- 2 mango
- 3 łyżeczki żelatyny
- odrobina wody gorącej
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kilka łyżek wody, aby czekolada ponownie się nie skleiła.
- Czekoladę połączyć z pokruszonymi sucharkami. Spód wyłożyć do blaszki okrągłej o średnicy 22 cm
- Żelatynę rozpuścić w wodzie. Pamiętaj, aby zrobić to dobrze, bo inaczej będą "grudki". Resztę składników wymieszać ze sobą. Dodać żelatynę i wymieszać ponownie. Wlać masę go formy.
- Schować ciasto do lodówki do czasu, gdy stężeje
- Mango dobrze zblendować. Dodać rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ponownie wymieszać. Wylać mus z mang na ciasto i ponownie schłodzić. Użyć do dekoracji wiórków kokosowych.
Ciasto podzielić na 12 części. Jedna porcja ma 344 kcal
Smacznego ! :)
Taki sernik na zimno to dobry sposób, żeby przywołać trochę lata :-) Wygląda naprawdę słonecznie :-)
OdpowiedzUsuńo to mi właśnie chodziło ;) brakuje trochę słoneczka zimą :)
OdpowiedzUsuń