Bułeczki bez pieczenia
Któż nie lubi zapachu świeżego pieczywa o poranku? Najlepiej jeszcze, żeby ten zapach ulatniał się w weekend, kiedy masz wolne w pracy, możesz zjeść spokojnie śniadanie i wypić kawę ze świeżo zmielonych ziaren...
Wydaje mi się, że większość ludzi lubi najbardziej chrupiącą skórkę w chlebie czy bułkach. W końcu patrząc na nie masz wrażenie, że są świeże, dopiero co wyjęte z pieca, gdy bułki z mniej chrupiącą skórką kojarzą się z jednodniowym pieczywem, a w dodatku są ciągnące.
Dzisiaj przedstawiam bułeczki bez pieczenia. Ten przepis można modyfikować na wszelkie sposoby, na słono, słodko.... tak jak lubisz najbardziej. Przepis bardzo uniwersalny i spodoba się każdemu.
Przepis na 3 kokilki
Składniki:
- 150 gram mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Jajka, jogurt oraz olej wymieszaj razem w misce. Mąkę, proszek wymieszaj w osobnej. Przelej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj.
2. W garnku zagotuj wodę.
3. Do kokilek przelej ciasto. Tak do 3/4 naczynia.
4. Wstaw kokilki do gotującej się wody. Woda powinna sięgać do 3/4 naczynia.
5. Gotuj pod przykryciem do suchego patyczka ( ok. 20-25 min).
Możesz użyć jogurtu bez laktozy, mąki bezglutenowej. Możesz również dodać cukier dzięki czemu bułeczki będą miały słodki charakter. Ja dodałam czarnuszkę.
Smacznego ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz