Produkty na jesień
Przy
każdej porze roku dieta jest inna. W okresie letnim chętniej sięgamy po lekkie
dania, które nie obciążają żołądka, produkty zawierające więcej wody, czyli
warzywa i owoce, które świetnie
nawadniają oraz czystą wodę mineralną, która gasi pragnienie w upalne dni. Jesienią oraz zimą chętniej sięgamy po dania
rozgrzewające, bardziej kaloryczne.
Jest
to całkiem normalna reakcja organizmu, ponieważ potrzebuje on więcej energii,
aby ogrzać organizm. Warto, niezależnie od pory roku, sięgać po sezonowe
warzywa i owoce, aby dieta nie była monotonna. W okresie jesiennym warto postawić na sezonowe
warzywa takie jak: dynia, bakłażan, cukinia, ziemniaki, cebula, por, buraki czy
brokuły. Z każdych tych warzyw można
zrobić rozgrzewające zupy krem.
Przyprawy jesienne
Przyprawy
pikantne oraz korzenne to kolejne produkty, które warto włączyć do diety
jesiennej. Jak sama nazwa mówi świetne
rozgrzeją organizm w chłodne dni.
Przyprawy te przyspieszają przemianę materii, która ma znaczenie przy
redukcji masy ciała. W swojej kuchni warto mieć:
kminek,
cynamon,
kardamon,
goździki,
pieprz,
ostrą paprykę,
chili
gałkę muszkatołową.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze
do, których należą witamina A, C oraz E chronią organizm przed infekcjami,
dlatego tez w okresie jesiennym nie wolno o nich zapominać. Należą do nich:
warzywa zielone, papryka, cytrusy, owoce jagodowe (mrożone w tej porze roku),
marchew, dynia, oliwa z oliwek, orzechy włoskie czy olej rzepakowy. Ważną
witaminą jest również witamina D. Jest
bardzo ważna w okresie dziecięcym a w okresie dorosłym m. in wzmacnia
odporność. Od sierpnia do końca maja należy suplementować tę witaminę po
zrobieniu badań. Najczęściej stosuje się
witaminę D 2000 j.m
Przykłady dań jesiennych
Na
jesienne śniadanie najlepiej zjeść owsiankę z cynamonem i owocami, jajecznicę
czy jaglankę. Najlepiej, aby posiłek ten był ciepły, aby dał energię na cały
dzień a przy okazji rozgrzał organizm. Z
kolei na obiad sprawdzą się wszelkie zupy krem z sezonowych warzyw. Drugie danie również ma być rozgrzewające i
kaloryczne, ale należy pamiętać, że nie ma to być schabowy w panierce tylko
gotowana pierś z kurczaka. Na przekąski
i kolację powinno zjeść się to na co ma się ochotę. Kolacja nie powinna być
zbyt niskokaloryczna, ponieważ organizm potrzebuje energii, aby mógł spokojnie
funkcjonować kilka godzin bez jedzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz