Pasta pomidorowa z ciecierzycy
Hummus to ciecierzyca wraz z pastą tahini wywodzący się z Egiptu. W Polsce został całkiem dobrze odebrany. Można kupić go praktycznie w każdym sklepie za parę złotych. Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka dla wegetarian oraz wegan. "Mięsożercy" też powinni od czasu do czasu zamiast mięsa zjeść rośliny strączkowe.
Ja zrobiłam pastę z ciecierzycy, ponieważ nie miałam pasty tahini. Smak tej pasty ustalasz sam/a. Może być pomidorowa, paprykowa, klasyczna czy burakowa.
Jakie właściwości ma ciecierzyca?
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiega miażdżycy
- zapobiega zawałom serca
- pomaga przy zaparciach ze względu na dużą ilość błonnika
- dobrze przyswajalne białko
- witaminy: C, z grupy B, A oraz K
- źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu fosforu
- ma niski indeks glikemiczny
Przepis na pomidorową pastę z ciecierzycy ( u mnie zmieściło się w pudełku 450 ml)
- ciecierzyca z puszki/słoika 400 g
- 4 suszone pomidory
- ulubione przyprawy np. majeranek ( pasta nie będzie powodowała wzdęć) , sok z cytryny, sól
- ząbek czosnek lub szczypta granulowanego czosnku
- odrobina wody
Wykonanie:
- Zblenduj ciecierzycę i pomidory
3. Dodaj ulubione przyprawy
4. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Wyglada przepysznie <3
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje ;)
Usuń