Jak przyrządzać posiłki, aby były smaczne?
Chciałbyś/abyś przejść na dietę, ale na samą myśl, że masz jeść samą sałatę, suchą kaszę albo ryż
z kurczakiem od razu rezygnujesz. Oczywiście, przechodząc na zdrowy tryb życia trzeba stare nawyki żywieniowe "wyrzucić do kosza". Wiem, że ciężko jest przestawić się na gotowane mięso, gdy wcześniej było smażone i w dodatku z chrupiącą skórką. Zawsze powtarzam, że wszystko jest dla ludzi byleby z umiarem.
z kurczakiem od razu rezygnujesz. Oczywiście, przechodząc na zdrowy tryb życia trzeba stare nawyki żywieniowe "wyrzucić do kosza". Wiem, że ciężko jest przestawić się na gotowane mięso, gdy wcześniej było smażone i w dodatku z chrupiącą skórką. Zawsze powtarzam, że wszystko jest dla ludzi byleby z umiarem.
Będąc na diecie nie musisz jeść wszystkiego "na sucho". Wystarczy kilka trików, a jedzenie dietetyczne nagle nabiera smaku.
Jak przyrządzić posiłki, aby były smaczne?
Używaj ziół i przypraw
Nie bój się ich. Ziół możesz używać tyle ile tylko zechcesz. Świetnie działają na przewód pokarmowy. Zapobiegają wzdęciom, a przy okazji nadają genialny smak potrawom. Koperek świetnie sprawdzi się z grzybami, dressingami do sałatek czy zup, a natkę pietruszkę dodawaj praktycznie wszędzie, gdzie to możliwe. Jest genialnym źródłem witaminy C oraz działa moczopędnie. Wykorzystaj ją do zupy pomidorowej, wszelkich sałatek czy kasz. Tutaj więcej na temat ziół
Zioła są zbawienne dla przewodu pokarmowego. Należy się z nimi zaprzyjaźnić.
Dodawaj warzywa
Ugotuj kaszę na sypko i dodaj do niej pokrojone warzywa. Zmieszaj ją z cebulą, papryką
i koperkiem, a kasza będzie smakowała zupełnie inaczej. Jestem pewna, że zaczniesz robić ją częściej. Do ryżu czy kasz świetnie nadają się:
i koperkiem, a kasza będzie smakowała zupełnie inaczej. Jestem pewna, że zaczniesz robić ją częściej. Do ryżu czy kasz świetnie nadają się:
- Koperek,
- Natka pietruszki,
- Papryka każdego koloru,
- Czerwona cebula,
- Por,
- Zielony groszek,
- Świeży ogórek,
- Mimo, że to nie warzywo dodawaj grzyby. Świetnie sprawdzają się kurki i pieczarki.
Warzywa surowe są niskokaloryczne, więc śmiało łącz je z kaszą, ryżem, ziemniakami czy makaronem.
Gotuj na parze
Oj wiem, że teraz pomyślisz, że nie da się tego jeść, że to bez smaku itd. Nic bardziej mylnego. Gotowanie na parze jest najlepszą techniką kulinarną przyrządzania potraw. Nadaje się absolutnie dla każdego. Takie dania są lekkostrawne oraz soczyste. Należy tylko prawidłowo je przyrządzić. Pierś
z kurczaka nafaszeruj dowolnie, zwiń w rulon i gotuj! Uwierz mi, że takie mięso jest dużo bardziej soczyste, nie jest suche. Używaj ziół i przypraw ( z nimi nie należy przesadzać ze względu na dodatek soli), aby nadać odpowiedni smak potrawom. Tutaj przepis na faszerowaną pierś z suszonymi pomidorami
z kurczaka nafaszeruj dowolnie, zwiń w rulon i gotuj! Uwierz mi, że takie mięso jest dużo bardziej soczyste, nie jest suche. Używaj ziół i przypraw ( z nimi nie należy przesadzać ze względu na dodatek soli), aby nadać odpowiedni smak potrawom. Tutaj przepis na faszerowaną pierś z suszonymi pomidorami
Potrawy gotowane polecane są wszystkim, a w szczególności osobom z IBS, zaparciami czy refluksem.
Rób sosy fit
Nie te na bazie majonezu, tylko na bazie jogurtu. Klasyczny przykład sosu dla makaronu ( jeden
z moich ulubionych) to jogurt naturalny, koperek, cebula czerwona, pieprz i kurki. Wymieszać razem z makaronem i gotowe. Smakuje wybornie i jestem przekonana, że robiłeś/aś go nie raz. Tutaj artykuł jak zmniejszyć kaloryczność sosów
z moich ulubionych) to jogurt naturalny, koperek, cebula czerwona, pieprz i kurki. Wymieszać razem z makaronem i gotowe. Smakuje wybornie i jestem przekonana, że robiłeś/aś go nie raz. Tutaj artykuł jak zmniejszyć kaloryczność sosów
Rób domowe sosy. W ten sposób kontrolujesz ilość kalorii oraz ilości soli
Komentarze
Prześlij komentarz