Dieta w SMA, czyli w Rdzeniowym Zaniku Mięśni

zalecenia dietetyczne w SMA



SMA jest chorobą genetyczną, która prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia neuronów ruchowych, koniecznych do zachowania i właściwego funkcjonowania mięśni szkieletowych. W tym przypadku dochodzi do zaniku mięśni szkieletowych, co w zależności od nasilenia choroby objawia się osłabieniem siły mięśni, niedowładem ruchowym,
zaburzeniami połykania oraz niewydolnością układu oddechowego. Pacjenci z SMA nie mają zaburzeń poznawczych mózgu.

Dieta w SMA


  • u chorych z problemami połykania konieczne staje się postępowanie minimalizujące ryzyko wchłonięcia treści pokarmowej podczas połykania
  • zmiana konsystencji posiłków na pokarmy półpłynne ułatwia ich przyjmowanie w przypadku problemów z żuciem, z kolei zagęszczenie płynów może uchronić przez zakrztuszeniem
  • wraz z postępem choroby u chorych trzeba zastosować żywienie dożylne
  • najczęstszym problemem u chorych jest refluks żołądkowo-przełykowy. Pacjenci powinni przyjmować przez krótki czas leki zobojętniające kwasy żołądkowe lub leki hamujące wydzielanie soku żołądkowego. Dieta w tym przypadku powinna być niskotłuszczowa i lekkostrawna
  • chorzy powinni zadbać o odpowiednią podaż witaminy D oraz wapnia ze względu na większe ryzyko złamań kości 
  • chorzy powinni zażywać probiotyki w celu polepszenia stanu mikroflory jelitowej
  • u chorych, którzy chodzą może pojawić się otyłość oraz nadciśnienie tętnicze. Należy zgłosić się do dietetyka w celu redukcji masy ciała
  • najlepiej zastosować dietę lekkostrawną. Jeśli posiłek ma być półpłynny, należy posiłek rozcieńczyć mlekiem/wodą/sokiem i zblendować ( choć nie ma takiej konieczności w niektórych przypadkach) 


Źródła:
1. "SMA. Rdzeniowy Zanik Mięśni, aktualna wiedza i sposób postępowanie", Kraków 2017
2. TREAT-NMD "Badania diagnostyczne i opieka nad pacjentami z SMA" 




Komentarze

instagram @dietetyk_angelika