Dieta w SMA, czyli w Rdzeniowym Zaniku Mięśni
SMA jest chorobą genetyczną, która prowadzi do nieodwracalnego uszkodzenia neuronów ruchowych, koniecznych do zachowania i właściwego funkcjonowania mięśni szkieletowych. W tym przypadku dochodzi do zaniku mięśni szkieletowych, co w zależności od nasilenia choroby objawia się osłabieniem siły mięśni, niedowładem ruchowym,
zaburzeniami połykania oraz niewydolnością układu oddechowego. Pacjenci z SMA nie mają zaburzeń poznawczych mózgu.
Dieta w SMA
- u chorych z problemami połykania konieczne staje się postępowanie minimalizujące ryzyko wchłonięcia treści pokarmowej podczas połykania
- zmiana konsystencji posiłków na pokarmy półpłynne ułatwia ich przyjmowanie w przypadku problemów z żuciem, z kolei zagęszczenie płynów może uchronić przez zakrztuszeniem
- wraz z postępem choroby u chorych trzeba zastosować żywienie dożylne
- najczęstszym problemem u chorych jest refluks żołądkowo-przełykowy. Pacjenci powinni przyjmować przez krótki czas leki zobojętniające kwasy żołądkowe lub leki hamujące wydzielanie soku żołądkowego. Dieta w tym przypadku powinna być niskotłuszczowa i lekkostrawna
- chorzy powinni zadbać o odpowiednią podaż witaminy D oraz wapnia ze względu na większe ryzyko złamań kości
- chorzy powinni zażywać probiotyki w celu polepszenia stanu mikroflory jelitowej
- u chorych, którzy chodzą może pojawić się otyłość oraz nadciśnienie tętnicze. Należy zgłosić się do dietetyka w celu redukcji masy ciała
- najlepiej zastosować dietę lekkostrawną. Jeśli posiłek ma być półpłynny, należy posiłek rozcieńczyć mlekiem/wodą/sokiem i zblendować ( choć nie ma takiej konieczności w niektórych przypadkach)
Źródła:
1. "SMA. Rdzeniowy Zanik Mięśni, aktualna wiedza i sposób postępowanie", Kraków 2017
2. TREAT-NMD "Badania diagnostyczne i opieka nad pacjentami z SMA"
Komentarze
Prześlij komentarz