Orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym
Składniki:
Na ciasto:
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki orkiszowej
- 200 g masła
- 2 łyżki wody
Na krem:
- 4 jajka
- 2-3 cytryny
- 70 g cukru pudru
- 50 g masła
1. Masło pokroić na kawałki.
2. Do miski wsypać mąki i dodać masło. Ugniatać ciasto. Dodać wodę ( kontroluj ilość) . Ciasto zawiń w folie aluminiowa i włóż do zamrażalnika na 30-40 min. Blachę ( okrągłą 30 cm) wysmaruj masłem i posyp kaszą manną lub bułką tartą. Piecz w piekarniku do suchego patyczka w 180 stopniach.
3. Do osobnej miski rozbić całe jajka.
4. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Ze wszystkich wycisnąć sok.
5. Do miski z jajkami dodać pozostałe składniki ( cukier puder, skóra z cytryny, sok z cytryny, masło) i podgrzewać nad kąpielą wodną) .
6. Mieszaj krem do czasu aż uzyska konsystencję budyniu ( 20-25 min)
Smacznego ! :)
Jedna porcja ma 255 kcal ( całe ciasto pokrój na 12 kawałów)
Komentarze
Prześlij komentarz