FIT bułki śniadaniowe.
W tygodniu raczej każdy z nas spieszy się do pracy czy szkoły dlatego też w biegu jest jedzone śniadanie. Dopiero w weekend, kiedy można się porządnie wyspać jest czas, aby w spokoju zjeść porządne śniadanie. W kuchni polskiej na śniadanie zazwyczaj jada się
kanapki pod różną postacią i z rożnymi dodatkami. Najlepiej gdyby pieczywo było kupione z rana z piekarni, wtedy jest chrupiące i świeże. I ten zapach.... :)
Rodzajów bułek jest mnóstwo. Zaczynając od pszennych kończąc na razowych. Każdy znajdzie coś dla siebie. I pod względem odżywczym jak i smakowym.
Dzisiaj proponuję fit bułeczki na śniadanie. Robi się je bardzo szybko a cały proces wyrabiania ciasta nie jest skomplikowany. Bułki są w środku miękkie. Mają delikatny smak.
Komu je polecam?
- osobom na redukcji
- osobom, które nie jedzą białego pieczywa
- osobom zdrowym
Komu nie polecam?
- osobom, które mają nietolerancję laktozy i glutenu
- osobom, które maja problemy ze strony układu pokarmowego np. zgaga, refluks, IBS,
- osobom, które muszą być na diecie lekkostrawnej
Składniki na 6 bułeczek:
- 125 gram mąki orkiszowej
- 125 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
- 6 gram proszku do pieczenia
- łyżeczka soli jodowanej
- 230 gram sera twarogowego chudego
- łyżka jogurtu naturalnego
- jedno jajko
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jogurt zblendować z twarogiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 bułeczek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min.
Można do bułeczek dodać pestki i ziarna, ale kaloryczność będzie większa.
Jedna bułeczka ma 166 kcal
Smacznego ! :)
Komentarze
Prześlij komentarz