3 surówki do obiadu
Do każdego posiłku powinno się dawać warzywa. Czy to surowe, na parze czy duszone. Najwięcej witamin mają te na surowo a potem te gotowane na parze. Staraj się unikać gotowania w wodzie , ponieważ następują duże starty witamin. Obiad powinien stanowić największy posiłek w ciągu dnia i powinien być najbardziej kaloryczny od pozostałych. Taki posiłek
powinien składać się z białka np. mięso czy ryba, z warzyw, które powinny stanowić połowę talerza oraz dodatek skrobiowy jak np. makaron czy ziemniaki. Czasami jednak nie ma się pomysłu jakie warzywa dać na obiad. Dzisiaj przedstawiam trzy pomysły na surówki.
MARCHEWKOWO-JABŁKOWA
Składniki na 2 porcje:
- dwie marchewki 80 gram
- jedna cebula czerwona
- jedno małe jabłko lub pół dużego
- ocet jabłkowy
- sól, pieprz, cukier
- dwie łyżki oleju
Wykonanie:
Marchewkę, jabłko i cebule obierz. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka lub w kostkę. Dodać olej, przyprawy i ocet
OGÓRKOWA Z CEBULĄ
Składniki na 2 porcje:
- 4 ogórki kiszone
- cebula czerwona
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dodać olej i pieprz.
WIELOWARZYWNA
Składniki na 2 porcje:
- dwie garście sałaty
- jeden pomidor
- jeden ogórek kiszony lub konserwowy
- 4 rzodkiewki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- dwie łyżeczki musztardy francuskiej
Wykonanie:
Sałatę porwać. Pomidor pokroić w kostkę. Rzodkiewkę i ogórek w plastry. Olej wymieszać z solą, pieprzem i musztardą. Dodać sos do sałatki. W tej sałatce warzywa dobierasz sobie sama ;)
Komentarze
Prześlij komentarz