Najlepsze paszteciki na wigilię




Inni lubią uszka w barszczu a inni paszteciki. Ja osobiście należę do drugiej grupy, dlatego też przedstawiam Ci najlepszy przepis na paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami.  Jeśli też je lubisz nie powinno
ich zabraknąć na Twoich wigilijnym stole.  Paszteciki najlepiej smakują zaraz po wyciągnięciu z piekarnika ( co jest oczywiste :) ) ale możesz je również zamrozić. Nie stracą po rozmrożeniu swojego smaku oraz kształtu.

Składniki ok 24 sztuk

  • 400 gram mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej smietany
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • sól

Farsz:

  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 7 pieczarek

Wykonanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło, jajka, żółtka oraz pokruszone drożdże wymieszane ze śmietaną. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Gotowe ciasto włóż na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy z dodatkiem mąki. Nakładaj farsz według dłuższego boku, zawiń z rulon i pokrój na mniejsze części według uznania. Paszteciki posmaruj białkami i posyp makiem bądź sezamem. Piecz w piekarniku 20-25 min w 180 stopniach.

Farsz:
Z kapusty wyciśnij sok i posiekaj. Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni podsmaż kapustę oraz pieczarki. Dopraw solą i pieprzem.



Smacznego ! ;) 



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika