Dieta ujemnych kalorii. Czy to ma sens?
W diecie ujemnych kalorii należy zjadać owoce i warzywa, na których strawienie organizm zużywa więcej energii niż one sama dostarczają. Należy wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością błonnika, wody czy o niskiej kaloryczności. Błonnik powoduje uczucie sytości oraz brak chęci na słodycze , tłuste przekąski czy po prostu na podjadanie. Zatem jakie warzywa i owoce należy zjadać?
Arbuz
Składa się w 92% z wody dzięki czemu działa moczopędnie i usuwa toksyny z organizmu. Owoc zawiera cytrulinę, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Arbuz jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Arbuza mogą spożywać również diabetycy. Sok z arbuza poprawia wygląd skóry, który działa tonizująco.
Ananas
Jeden plaster ma tylko 43 kcal. Owoc zawiera bromelinę, która wspomaga odchudzanie oraz przyspiesza usuwanie toksyn. Bromelina działa przeciwzapalnie i przeciwdziała chorobom układu krążenia. Ananas zawiera również biotynę , która wspomaga regenerację włosów czy paznokci. Ananas ma sporo błonnika.
Grejfrut
Reguluję poziom cholesterolu we krwi. Składa się w 90% z wody dzięki czemu gasi pragnienie i usuwa toksyny z organizmu. Zawiera również sporo błonnika. Grejfrut przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie czy wspomaga pracę jelit.
Melon
Jest źródłem witaminy C czy beta-karotenu. Zawiera dużo wody i błonnika. Tak jak arbuz zawiera cytruline, która przyspiesza spalanie tłuszczu.
Brokuły
Chronią prze rakiem czy wrzodami żołądka. Zawiera zielony barwnik, chlorofil. Zielone warzywa są niskokaloryczne oraz ujędrniają i dodają blasku skórze. Brokuły zawierają witaminy A, PP, B1,B2, fosfor czy żelazo. Chlorofil zapobiega również nowotworowi.
Seler naciowy
Jest niskokaloryczny, bo w 100 gramach to tylko 13 kcal. Składa się w 75% wody i błonnika. Jest źródłem witaminy A, PP, fosforu, potasu czy magnezu.
Podsumowanie:
To tylko niektóre warzywa i owoce, które należy jeść w diecie ujemnych kalorii. Jednakże dieta ta nie dostarcza białka ani tłuszczu, dlatego też nie powinna być stosowana. Nie dostarcza podstawowych składników odżywczych organizmowi. W zbilansowanej diecie należy uwzględnić te wyżej wymienione warzywa i owoce a na pewno organizm Ci się odwdzięczy. W diecie należy uwzględnić zielone warzywa, które uchodzą za najzdrowsze. W swojej diecie uwzględnij również: papryczkę chili, ogórki czy szparagi.
Komentarze
Prześlij komentarz