Czy warto jeść kiszonki? Co w nich "siedzi" ?
Zapewne pamiętasz jak babcia mówiła ci, że na odporność , problemy z żołądkiem czy podczas kuracji antybiotykiem najlepszy jest
jogurt. I nie bez przyczyny tak mówiła. Bowiem bakterie mlekowe, które przyczyniają
się do fermentowania produktów takich jak: kefir, jogurt czy
maślanka zostały odkryte już w starożytności. Już
wtedy produkty fermentowane uważane były
za cudowny lek m.in. w problemach żołądkowo-jelitowych. A czym jest ta fermentacja? Jest to nic innego jak metoda utrwalania żywności.
Dzięki tej metodzie produkty
fermentowane zyskują na właściwościach. Mają zdecydowanie więcej witamin i działają
zbawiennie na organizm. Fermentowane
produkty mają same zalety :- Są lekkostrawne
- Podwyższają poziom witamin z grupy B, A, C, E, K, PP
- Działają zbawiennie na florę jelitową
- Pomagają usuwać toksyny z organizmu
- Zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza
- Zawierają sporo błonnika
Fermentować praktycznie można wszystkie warzywa. Nie tylko ogórki czy kapustę. Jednak są to
najbardziej popularne kiszonki. Warto robić je samemu. A dlaczego? Bo po
pierwsze wiesz co jesz a po drugie w sklepie można kupić kapustę kiszoną oraz
kwaszoną. Wiadomo, lepiej wybrać kiszoną bo kwaszona jest z dodatkiem octu.
Prawo nie jest do końca sprecyzowane co do kiszonek tak więc, możesz kupić
kapustę kiszoną mimo, że będzie ona kwaszona! Dlatego warto robić samemu takie
produkty, albo kupować od zaufanego producenta.
Komentarze
Prześlij komentarz