Jak prawidłowo grillować?
Nie wyobrażamy sobie weekendu bez spotkania z przyjaciółmi przy grillu. Latem to chyba najlepsza forma relaksu. Kalendarz informuje nas ,że jest już lato,
ale niestety pogoda uważa inaczej. Mimo to, chętnie grillujemy. I prawidłowo. W końcu grillowanie jest zdrowe jeśli przestrzega się zasad zdrowego i dobrego grillowania. Jak należy grillować? Co można przyrządzać na grillu?
Zasady zdrowego grillowania
- Używaj tacek aluminiowych na grilla. Ochronią one żywność przed szkodliwymi substancjami, które wytwarzają się podczas wyciekania tłuszczu z mięsa do rozgrzanego grilla.
- Za każdym razem gdy skończysz grillować, umyj porządnie grill i ruszt
- Używaj rozpałek do rozpalenia grilla, a nie żadnej benzyny etc.
- Nie przypalaj jedzenia. Jeśli grillujesz mięso musisz go pilnować. Nie możesz dopuścić do jego spalenia. Jeśli już tak się stało to odkrój spalone miejsca.
- Na stole oprócz kiełbaski czy karkówki muszą pojawić się warzywa. Może to być sałatka, surówka, to co lubisz.
- Sosy rób na bazie jogurtu z musztardą, ewentualnie z łyżką majonezu. Nigdy nie rób sosów na bazie śmietany czy majonezu. Oczywiście nie kupuj gotowych sosów. Domowy sos robi się bardzo szybko, więc wymówka, że "nie chce mi się robić" jest dość słaba.
- Jak na stole jest coś do jedzenia to musi być i coś do picia. Co najlepiej? Nie będę katowała Was wodą. Choć najlepiej by było. Ale soki też są dobrą opcją. Pamiętaj, że masz kupić sok a nie nektar. To znacząca różnica. A jeśli masz czas i ochotę to możesz sama wycisnąć sok z pomarańczy czy grejpfruta.
- Używaj marynat i przypraw do mięsa czy kiełbasek. Marynatę możesz zrobić sama. Staraj się nie kupować gotowych marynat czy już zamarynowanych mięs. Mnie osobiście to nie smakuje i mam wrażenie, że to mięso jest twarde.
- Skoro jest grill to zazwyczaj towarzyszy mu alkohol. To, że alkohol szkodzi to każdy wie. A wiesz ile ma kalorii? Puszka piwa ma prawie 300 kcal. A wiadomo, że na jednym się nie skończy. Wybór jednak należy do Ciebie
Co można grillować?
- Kiełbaskę. Staraj się wybierać tą z kurczaka
- Karkówkę. Marynuj sama
- Warzywa. Może to być: cukinia, papryka, kukurydza, bakłażan. Praktycznie wszystkie.
- Grzyby
- Ser camembert. Świetnie smakuje z sosem żurawinowym
- Owoce. Arbuz, banany, ananas
Podsumowanie
Warto grillować, choćby też z tego względu, że potrawy z niego są bardzo smaczne. Nie jedz też wszystkiego na raz co zobaczysz na stole. Spotkanie z przyjaciółmi przy grillu nie skończy się po dwóch godzinach, tak, więc pamiętaj, żeby jeść co 3 godziny. Jednak staraj się nie jeść później niż o 21. Organizm wtedy zwalnia "obroty".
Komentarze
Prześlij komentarz