Kawa zbożowa - wartościowy napój i alternatywa dla zwykłej kawy
Tradycyjna kawa jest dość przyjemną używką. Ludzie pijący kawę nie wyobrażają sobie raczej poranku bez niej. Kawa cieszy niezwykłym aromatem
i smakiem. Zawiera antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami. Niestety tradycyjnej kawy nie mogą wszyscy konsumować. Osoby mający problemy żołądkowo-jelitowe niestety musza się z nią pożegnać, ale... na ratunek przychodzi kawa zbożowa. Czy warto ją pić? Jakie ma właściwości? Czy rzeczywiście może zastąpić zwykłą , tradycyjną kawę?
Kawa zbożowa jak sama nazwa wskazuje pozyskiwana jest ze zbóż. Wzbogacana jest np. cykorią czy burakiem cukrowym w celu nadania odpowiednich cech sensorycznych. To, że ta kawa jest wzbogacana o te składniki , nie oznacza , że jest zła.
- jest bezkofeinowa, czyli mogą ja kobiety w ciąży oraz dzieci
- zawiera mniej kwasu szczawiowego niż tradycyjna kawa. Kwas ten jest substancją antyodżywczą.
- działa przeciwzakrzepowo
- kawa z cykorii jest prebiotykiem, który odgrywa ważną role w "produkcji" dobrych bakterii w naszych jelitach
- kawa zbożowa wpływa korzystnie na perystaltykę jelit
- zawiera składniki bioaktywne jak polifenole, kwasy fenolowe. Redukują one stres, działają przeciw-utleniająco
Podsumowanie:
Kawa zbożowa jest dobroczynnym napojem dla naszego organizmu. Zawiera błonnik, który usuwa toksyny z naszego organizmu. Kawę można robić z mlekiem bądź z wodą. Wybór należy do Ciebie. Kawę zbożową można podawać seniorom, dzieciom czy kobietom w ciąży. Tak naprawdę pić może ją każdy. Warto od czasu do czasu wypić taką kawę o poranku niż zwykłą kawę z kofeiną. Jednakże wybór zależy tylko od ciebie.
Komentarze
Prześlij komentarz