Jakie korzyści płyną z kwasów omega-3 i omega-6 ?
Oba rodzaje tych kwasów są bardzo ważne w naszej diecie. Mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jednak kluczowa tu jest ilość , a raczej stosunek
omega-3 do omega-6, który wynosi 1:5 bądź 1:6. Niestety przeciętny polak spożywa więcej kwasów omega-6 , który znajduje się w tłuszczach roślinnych. Nadmiar kwasów omega-6 niweczy działanie omega-3.
Kwasy omega-3
Funkcje:
- poprawia nastrój
- zachowuje młodość
- wpływa korzystnie na kształtowanie się i prace mózgu
- dzieci spożywające odpowiednią ilość tych kwasów nie mają problemu z koncentracją i lepiej się rozwijają
- wpływa korzystnie na wzrok
- przeciwdziałają arytmii
- obniża poziom cholesterolu LDL a podnoszą HDL
- chroni przed zapaleniem stawów, łagodzą bóle oraz sztywność
- zwiększają odporność organizmu
- ułatwia wchłaniane wapnia
- Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ już wtedy dziecko dostaje porcje tych kwasów i rozwija się prawidłowo.
Źródła:
- ryby morskie
- orzechy
- masło
Kwasy omega-6
Niedobór tych kwasów może doprowadzić do:
- zmniejszenia odporności organizmu
- zmian skórnych
- niedoboru płytek krwi
- upośledzenia czynności serca, wątroby czy nerek
Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 należą kwas linolowy, gamma-linolenowy oraz arachidonowy. Kwasu arachidonowego w organizmie jest najwięcej bo aż 5-15% wszystkich kwasów tłuszczowych. W organizmie ten kwas przekształcany jest do lipoksyn. które wykazują właściwości przeciwzapalne. Kwas ten wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego w okresie płodowym oraz zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu.
Źródła:
- olej sojowy
- nasiona słonecznika , dyni i sezamu
- orzechy
- awokado
- olej z wiesiołka - wspomaga leczenie chorób skóry jak AZS czy rumień. Ponadto wspomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Podsumowanie:
Zdecydowanie częściej powinniśmy sięgać po ryby morskie, szczególnie łososia, śledzia czy makrelę, które mają w sobie dużo kwasów omega-3. Na te kwasy w szczególności powinny zwrócić uwagę kobiety w ciąży. Należy również pamiętać o stosunku tych kwasów wobec siebie.
Komentarze
Prześlij komentarz