Jak powinno wyglądać żywienie dzieci w wieku przedszkolnym? Na co trzeba zwracać uwagę ?



Wiek przedszkolny wiąże się z okresem intensywnego rozwoju dziecka. W tym czasie rozwojowi podlega tkanka kostna, mięśniowa oraz układ nerwowy. Doskonali
się również wyobraźnia, spostrzeganie, uczucia czy charakter. Następują również z miany w uzębieniu. Wszystkie te zmiany wiążą się z określonymi potrzebami żywieniowymi.
Okres dzieciństwa jest czasem, kiedy kształtują się nawyki żywieniowe na przyszłość. U dzieci nie stosuje się diet wegetariańskich, ponieważ nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Podstawowe zasady żywienia dzieci:

  • 4-5 posiłków dziennie
  • urozmaicenie diety zapewniające pokrycie na składniki odżywcze
  • nieprzekarmienie dziecka
  • kontrola spożycia produktów wysokokalorycznych, słodyczy czy fast foodów

Dieta dla dzieci w wieku przedszkolnym:
  • owoce i warzywa 
  • produkty z pełnych ziaren zbóż
  • produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
  • warzywa strączkowe
  • ryby i chude mięso
Przerwy między posiłkami powinny być nie krótsze niż 2,5 godziny i nie dłuższe niż 4 godziny. Należy uważać ze słodyczami, fast foodami oraz słonymi przekąskami. Dzieci prawidłowo żywione uzyskują właściwe przyrosty wysokości i masy ciała, natomiast nadmierne spożywanie kalorii powoduje przybieranie na wadze. 
W pierwszych trzech latach życia kształtują się przyzwyczajenia żywieniowe oraz gusta smakowe, dlatego też należy uważać na węglowodany proste. U dzieci najpierw należy wprowadzać warzywa a potem owoce. Dlaczego? Owoce są słodkie. Jeżeli dziecko najpierw dostanie owoce najprawdopodobniej nie będzie chciało jeść warzyw, ponieważ one słodkie nie są. 
Co zatem powinno znaleźć się na talerzu przedszkolaka? 

Źródła białka w diecie 

  • mleko i jego przetwory
  • mięso i wędliny
  • ryby
  • jaja

Źródła tłuszczy:

  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • orzechy
  • ryby morskie
Źródła węglowodanów:


  • chleb razowy
  • kasze
  • ryż

U dzieci ważną rolę odgrywają witaminy i minerał,które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju psychicznego i fizycznego. Na jakie składniki mineralne trzeba zwrócić uwagę?

Żelazo:
  • znajdziemy go : mięsie, jajach, owocach i warzywach
  • niedostateczne spożycie powoduje anemię
  • niedobór prowadzi do opóźnienia rozwoju rożnych funkcji psychicznych, poznawczych czy intelektualnych

Wapń:

  • odpowiedzialny za prawidłowe tempo wzrostu i rozwoju oraz w budowaniu mocnych kości i zębów
  • niedobór prowadzi do osłabienia kości co może skutkować w późniejszym czasie osteoporozę
  • źródła wapnia to : mleko i jego przetwory, warzywa liściaste,, serki, soki, warzywa kapustne
Cynk:
  • cynk bierze udział w reakcjach metabolicznych, a w szczególności białek i hormonów. Ma duży wpływ na procesy  wzrastania , rozwój ruchowy i psychiczny
  • niedobór prowadzi do biegunek, zmian skórnych, zaburzeń łaknienia
  • cynk występuje w mięsie, jajach, rybach i owocach morza

Jod:
  • wchodzi w skład hormonów tarczycy niezbędnych to prawidłowej przemiany materii
  • niskie spożycie przyczynia się do wola prostego
  • źródła to: sól jodowana, ryby morskie

Każde dziecko powinno się ruszać. Gdy zjada więcej kalorii niż wynosi jego zapotrzebowanie, tyje, dlatego tak bardzo ważna jest aktywność fizyczna. 

Korzyści z aktywności fizycznej
  • zapewnienie harmonijnego rozwoju
  • kształtowanie prawidłowej masy ciała
  • poprawa podstawowych cech motorycznych
  • zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej
  • wzmocnienie odporności
  • równowaga emocjonalna, odporność na stres
  • brak aktywności fizycznej u dzieci może powodować skrzywienie kręgosłupa, płaskostopie czy nieprawidłowy rozwój tkanki mięśniowej.
  • dla dzieci poniżej 7 roku życia aktywność powinna opierać się również grach  planszowych czy zabawach ruchowych

Podsumowanie:
  • posiłki powinny być planowane
  • poza sezonem warto korzystać z mrożonek
  • do dań mięsnych można dawać owoce
  • owoce można podawać  w formie sałatki owocowej 
  • mleko powinno być 2%
  • zupy można zaprawiać mlekiem bądź jogurtem
  • ryby powinny być spożywane co najmniej raz w tygodniu
  • potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, duszone, pieczone w folii

Nalezy pamiętać, ze nawyki żywieniowe wynosi się z domu. Dzieci naśladują swoich rodziców, czy opiekunów. Zatem jako rodzice powinniśmy dawać przykład swoim dzieciom co powinno znaleźć się na talerzu a co nie. 

Komentarze

  1. Fajnie opisałaś temat. Staram się przestrzegać tych zaleceń, choć mój syn to jest trudny przypadek - mięsa nie chce w ogóle jeść, czasem na pulpecika się skusi, z warzyw - też niewiele zjada, ale coś tam je. Owoce je, ale też tylko wybrane. Nie jest z nim łatwo

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście niejadek. Staraj się warzywa drobno kroić i dodawać do wszystkiego: do mięsa, do sosu etc., wszędzie, gdzie tylko się da. Z racji, że synek to trudny przypadek kontroluj ilość białka w diecie. Bardzo potrzebny składnik do rozwoju dzieci.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika