"Słoneczna" witamina czyli witamina D. Jak ważna jest w naszym organizmie? Czy ma coś wspólnego z chorobami tarczycy? Czy niedobór jest bardzo szkodliwy?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oznacza to, że potrzebuje tłuszczu, aby wchłonęła się w nasz organizm. Pełni bardzo dużo funkcji w naszym organizmie np.
 utrzymuje prawidłową strukturę funkcji kośćca. W farmakoterapii witaminę D stosuje się w profilaktyce i leczeniu krzywicy, osteomalacji czy osteoporozy.
Badania pokazują, że odpowiedni poziom witaminy D  w dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1. Inne badania wykazały, że suplementacja tej witaminy przy cukrzycy typu 2 poprawiła wydzielenie insuliny i tolerancję glukozy.




Funkcje witaminy D  w organizmie:

  • ma znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów
  • zwalcza próchnicę 
  • zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni. 
  • może zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę
  • stymuluje zdolność do regeneracji wątroby
  • niedobór wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca
  • wpływa na poziom TSH

Źródła witaminy D:
  • tłuste ryby np. łosoś, makrela
  • tłusty nabiał
  • promienie słoneczne
  • suplementy
  • tran
  • podroby np wątroba
  • jajka

Poziom witaminy D w organizmie

Przy odpowiednim nasłonecznieniu ilość witaminy D w organizmie jest wystarczająca. Wystarczy 15-20 min dziennie przebywać na słońcu. osoby starsze powyżej 60 roku życia powinni kontrolować poziom witaminy D , ponieważ w tym wieku może występować osteoporoza. Ten poziom powinien wynosić 75 nmol/L.
Od września do kwietnia każda osoba powinna suplementowac witaminę D. Dawkę powinno się skonsultować z lekarzem bądź farmaceutą. 


Skutki niedoboru;

  • grozi krzywicą u dzieci i młodzieży
  • niedobór grozi osteoporozą , złamaniami
  • złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego
  • zapalenie spojówek
  • zmniejszenie odporności
  • zwiększenie ryzyka chorób autoimmunologicznych

Witaminy D nie da się przedawkować. nadmierna ilość promieni UV rozkłada witaminę do suprasterolu zapobiegając nadprodukcji. Przedawkowanie doustnie dochodzi bardzo rzadko. Trzeba by było zjadać 50 tys jednostek na dobę bądź więcej.

Profilaktyka :

  • w osteoporozie 1000-3000 j.m/dobę
  • w niedoczynności przytarczyc i niedoczynności tarczycy 10000-20000 j.m/dobę
  • w krzywicy 1000-5000 j..m/dobę
  • dorośli w okresie od września do kwietnia 1000-2000 j.m./dobę
  • dzieci po 4 tygodniu życia oraz dzieci do 2-3 roku życia 500 j.m/dobę



Komentarze

instagram @dietetyk_angelika