Rola błonnika w diecie. Jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?
Błonnik jest zazwyczaj pochodzenia roślinnego i nie ulega strawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka. Jest on mieszaniną substancji o charakterze
polisacharydowym ( celuloza, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny). Odpowiednia ilość błonnika ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu a konkretnie dla przewodu pokarmowego.
Błonnik według podziału funkcjonalnego dzieli się na
- błonnik pokarmowy- zawarty w produktach roślinnych
- błonnik suplementarny - wyizolowany z produktów naturalnych, mający korzystny wpływ na zdrowie i jakość życia człowieka
Funkcje błonnika
- obniża poziom złego cholesterolu
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- obniża stężenie glukozy we krwi
- reguluje rytm wypróżnień
- zapobiega powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego
- zmniejsza uczucie głodu
- wpływa na rozwój korzystnych bakterii jelitowych
Źródła błonnika
- owoce
- produkty zbożowe
- nasiona roślin strączkowych
Błonnika nie zawierają
- mięso
- jaja
- mleko
- alkohole
- tłuszcz ( masło, oleje)
Dawkowanie
- dzienne zapotrzebowanie na błonnik to 20-40 gram. Zbyt mała podaż błonnika prowadzi do zaparć a zbyt duże spożycie może prowadzić do wzdęć czy biegunek. Przy spożywaniu dużej iloci błonnika należy pić więcej płynów ( woda, soki) dlatego, że błonnik pęcznieje w naszym brzuchu.
Diety bogate w błonnik powinny stosować osoby z otyłością, cukrzycą, miażdżycą i kamica żółciową
Komentarze
Prześlij komentarz