Walory ze spożywania owsianki oraz dwa pyszne przepisy na pożywne śniadanie z udziałem owsianki
Owsianka zazwyczaj kojarzy się ze sklejoną breją bez smaku i to w dodatku zrobiona na wodzie. Bez dodatków świeżych
i suszonych owoców czy bakalii jest rzeczywiście mdła. Przedstawiam Wam dwa przepisy na pyszną owsiankę, która zasmakuje każdemu. Warto skupić się na walorach ze spożywania owsianki a na pewno przekonacie się , że warto ją robić na śniadanie.
Zalety owsianki:
- Jest lekkostrawna.
- Znajdują się w niej witaminy z grupy B oraz magnez, potas, sód i wapń
- Ma wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu jesteśmy dłużej nasyceni
- Pozytywnie działa na układ nerwowy oraz zły nastrój. Ten pozytywny nastrój zapewniają witaminy z grupy B
- Owies ma w sobie cynk oraz krzemionkę , które działają pozytywnie na naszą skórę. Te dwa składniki zalecane są osobom, które mają trądzik
- Zawiera w sobie polifenole , czyli przeciwutleniacze
- Mają niski indeks glikemiczny, czyli nie ma zbyt szybkiego skoku cukru w organizmie i jesteśmy dłużej nasyceni
- Zalecana rekonwalescentom oraz osobom dbającym o sylwetkę
- Posiada NNKT, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu
Owsianka z bananem i kakao 342 kcal
szkl. mleka 2%
4 łyżki płatków owsianych górskich
60 g banana (pół sztuki)
5 g kakao ( pół łyżki)
Do mleka wsypać płatki. Gotować na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Później wsypać kakao i wymieszać. Dodać pokrojonego banana.
Owsianka z suszoną żurawiną i orzechami 380 kcal
szkl. mleka 2%
4 łyżki płatków owsianych górskich
łyżka suszonej żurawiny
3 orzechy włoskie.
Do gotowej owsianki dodać żurawinę oraz posiekane orzechy.
Jeżeli osoba nie może mleka krowiego można go zamienić na mleko owsiane bądź wodę i zabielić później mlekiem roślinnym. Warto też pamiętać, że owies nie ma glutenu , czyli jest bezglutenowy. Jednakże jest zazwyczaj zanieczyszczony tym glutem. Jeśli osoba ma dość mocną alergię na gluten należy szukać płatków z przekreślonym zbożem jeśli osoba ma bardzo lekką alergię może kupić płatki normalnie. Taka ilość glutenu nie powinna zaszkodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz