Przepis na domowy chleb
Wchodząc do sklepu kierujemy się w stronę regału z pieczywem , wkładamy do koszyka, płacimy i wychodzimy ze sklepu. A czy zastanawialiście się nad składem tego chleba ? Niektórzy z Was mogą domniemać, że chleb paczkowany jest gorszy od tego "luzem".
Okazuję się , że chleb paczkowany ma całkiem dobry skład, ale trzeba czytać etykiety. Chleb ma się składać tylko z wody, zakwasu, soli, mąki oraz ziaren (jeżeli taki zakupujemy). W składzie nie powinno być żadnego E ! Są to konserwanty czy barwniki, które są niepotrzebne, dlatego dzisiaj podsyłam Wam przepis na domowy chleb na zakwasie.
Przepis na blaszkę 9x25
400 ml ciepłej wody
dwie łyżki zakwasu
sól wedle uznania
400 g mąki orkiszowej typ 700
Do miski wlewamy wodę oraz dodajemy zakwas. Bardzo dokładnie mieszamy,aby nie było "grudek". Dodajemy sól oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Z tego odkładamy dwie łyżki ciasta i wkładamy do pojemnika i do lodówki ( ten zakwas może stać nawet tydzień w lodówce). Blachę smarujemy masłem. Wlewamy do niego ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia 6-12 godzin. Pieczemy 60 minut w 220 stopniach.
Najlepiej wybierać chleb na zakwasie, ponieważ podczas fermentacji zakwasu następuję dezaktywacja kwasu fitynowego (który nie pozwala organizmowi wchłaniać niektórych składników mineralnych). Dlatego dzięki tej dezaktywacji nasz organizm po spożyciu takiego chleba "zabierze" tyle składników mineralnych ile potrzebuje. Ponadto podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy. Kwas mlekowy odpowiedzialny jest za naszą florę bakteryjną jelit. Niestety kwas mlekowy przy stosowaniu antybiotyków zanika, dlatego tak ważne jest zażywanie probiotyków podczas kuracji antybiotykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz