Dzięki temu pierwiastkowi poprawisz funkcję tarczycy oraz pozbędziesz się problemu z wypadającymi włosami. Na co jeszcze wpływa?




Wszystkie mikroskładniki są kluczowe w diecie człowieka.  Niby potrzeba ich tak mało a tak wiele potrafią zrobić dla ludzkiego ciała. Na ten mikroskładnik w szczególności powinny zwrócić uwagę kobiety
w ciąży, kobiety karmiące, sportowcy oraz dziewczynki w okresie dojrzewania. Wchodzi w skład krwi. Jeśli rezerwy żelaza są na minimalnym poziomie dochodzi do niedokrwistości czyli anemii. Więc co to za mikroskładnik? Oczywiście, że żelazo.  Jakie pełni funkcje w organizmie?


  • Wpływa na tempo metabolizmu
  • Wpływa na prawidłowy skład krwi
  • Wzmacnia odporność
  • Wpływa na wytrzymałość u sportowców 
  • Transportuje tlen do komórek
  • Wpływa pozytywnie na włosy ,skórę i paznokcie
  • Zabezpiecza przed poronieniami 
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie umysłu


ZAPOTRZEBOWANIE- CZY MOŻE WYSTĘPOWAĆ NIEDOBÓR?


Dla młodych kobiet zapotrzebowanie na żelazo wynosi 18-20 mg na dzień. U kobiet karmiących i ciężarnych 30 mg. U ciężarnych żelazo potrzebne jest, aby utworzyło się łożysko czy nastąpiło odkładanie zapasów w wątrobie płodu. Kobiety karmiące również powinny spożywać więcej produktów bogate w żelazo, ponieważ po urodzeniu dziecka już mają niedobór tego pierwiastka.  Dla mężczyzn dawka jest o połowę niższa i wynosi 10 mg.  Niedobór żelaza występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Spowodowane jest to fizjologią. Podczas miesiączki kobiety również tracą żelazo z organizmu. Dlatego też zapotrzebowanie na niego jest większe. 
Niedobór występuje u wegetarian i wegan. Te osoby szczególnie powinny zadbać o prawidłowy poziom żelaza we krwi.  Osoby, które jedzą mięso nie mają problemów z niedoborem żelaza. Jeśli chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa musisz w to miejsce coś wstawić ! Nie możesz stwierdzić pewnego dnia "Od dzisiaj nie jem mięsa". Choć w sumie możesz, ale pamiętaj, że wtedy musisz czerpać żelazo z innych produktów. 
Żelazo warto łączyć  z witaminą C, z kwasem mlekowym  oraz z aminokwasami takimi jak cysteina, lizyna oraz z cukrami jak fruktoza czy laktoza. Wszystkie te substancje powodują lepsze wchłaniane żelaza. 

ŹRÓDŁA ŻELAZA





Żelazo dzieli się na hemowe i niehemowe. Te pierwsze jest pochodzenia zwierzęcego i przyswaja się dużo lepiej niż niehemowe czyli roślinne. Przyswajalność żelaza pochodzenia zwierzęcego wynosi 20-30%  a roślinnego tylko 1-6% . Dlatego tak ważne jest , aby spożywać pokarmy zwierzęce. 

Hemowe znajdziesz w :

  • chudym czerwonym mięsie 
  • jajkach
  • rybach
  • podroby

Niehemowe znajdziesz w:
  • warzywa strączkowe np. soja, fasola
  • zielone warzywa
  • kakao
  • kukurydza


ŻELAZO A TARCZYCA


Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny dbać o prawidłowy poziom żelaza w diecie.  Żelazo powoduje prawidłowa konwersję hormonów tarczycy T4 w aktywne T3. Gdy poziom żelaza jest obniżony , obniża się produkcja hormonów tarczycy.  Jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy zbadaj między innymi poziom żelaza we krwi. Warto również zbadać poziom ferrytyny.  


Podsumowanie:

Jak widzisz żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem w diecie. Powinny zwrócić na niego uwagę sportowcy, weganie, kobiety ciężarne i karmiące.  Jeśli chodzi o suplementację warto najpierw zrobić badania na poziom ferrytyny , potem zgłosić się do lekarza. Jeśli lekarz wyrazi zgodę nie ma problemu, suplementuj. Nie rób tego na własną rękę! 

Komentarze

  1. Hej. Bardzo ciekawy wpis! Aktualnie temat tarczycy i żelaza w czasie ciąży, jak najbardziej mnie dotyczy. Zwrócę uwagę na mój poziom żelaza we krwi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że wpis przypadł Ci do gustu :) Co do żelaza, warto zbadać poziom ferrytyny we krwi. Samo zbadanie żelaza mało Ci powie. :) Mam nadzieję, że jesteś pod stałą opieką endokrynologa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram @dietetyk_angelika