Jak nie marnować jedzenia? 5 wskazówek
Gdy gotujesz różne potrawy zdarza się, że niektóre produkty wyrzucasz bo nie są już potrzebne w potrawie. Takim przykładem jest np. wywar. Warzywny czy mięsny. Bez różnicy. Potrzebujesz warzywa i przyprawy. Gdy warzywa się ugotują to je po prostu
wyrzucasz bo tak naprawdę potrzebujesz samego wywaru. Takich przykładów jest mnóstwo. Okazuje się, że Polacy wyrzucają rocznie aż 9 milionów ton jedzenia.! Sama przyznaj, że to ogromna liczba. Niektórzy jedzenie wyrzucają a niektórzy nie mają co jeść...
Jeśli wyrzucasz jedzenie, pamiętaj, że tak naprawdę wyrzucasz swoje pieniądze. Przypuśćmy, że na warzywa na wywar wydałaś 10zł. Czy byłabyś w stanie wyrzucić w czystej postaci te 10zł do kosza? No mnie byłoby ciężko...
Na "resztki" jedzenia zawsze znajdzie się jakiś super przepis dzięki, któremu nic się nie zmarnuje.
Jak nie marnować jedzenia?
- Rób zakupy z listą.
Wierz mi, że to działa cuda. Dzięki temu nie kupisz czegoś, czego i tak w gruncie rzeczy nie wykorzystasz. Nie rób zakupów , gdy jesteś głodna.
2. Planuj posiłki
Zaplanuj mniej więcej posiłki na trzy dni do przodu. Dzięki temu kupisz tylko te składniki, które potrzebujesz na zaplanowane potrawy.
3. Promocje w sklepach
Nie kupuj wszystkiego co jest w promocji. Dlaczego? Bo zazwyczaj mają bardzo krótką datę do spożycia. Jeśli jednak wiesz, że ten produkt wykorzystasz przed upływem ważności to śmiało kup.
4. Miej produkty podstawowe w kuchni
Przecier pomidorowy, płatki owsiane, puszki czy jogurt naturalny warto mieć w kuchni. Jeśli zostaną ci resztki z wczorajszego obiadu itp, to w połączeniu z tymi podstawowymi produktami zrobisz wyśmienitą potrawę.
5. Wekuj, pasteryzuj, bądź kreatywna
Jeśli kupiłaś za dużo papryki czy cukinii to pokrój w plastry lub tak jak lubisz i do słoika. Takie warzywa nadadzą się jako przekąska, lub baza do sałatki
Co stworzyć z "resztek" ?
- jeśli zostaną Ci warzywa zrób z nich pastę warzywną bądź pasztet
- jeśli ugotowałaś za dużo jajek to pokrój je, dodaj trochę jogurtu i musztardy i ta dam! pasta jajeczna gotowa
- kurczak z dnia poprzedniego wykorzystaj do sałatki. Dodaj sałatę, pomidor, ogórek i cebulę i sałatka jak ta lala.
- z ugotowanego makaronu zrób zapiekankę.
- z czerstwego pieczywa zrób grzanki.
- ze strączków możesz zrobić pastę warzywną, pasztet bądź farsz np. do pierogów
Podobne artykuły
Komentarze
Prześlij komentarz