Właściwości miedzi. Jaki ma wpływ na organizm i jaki ma związek z żelazem?
a na drugim cynk. Mimo wszystko miedź jest na podium. Dzięki miedzi żelazo lepiej się wchłania w organizm. Jeżeli osoba choruje na anemię to może nie dlatego, że ma za mało żelaza w organizmie lecz może mieć za mało miedzi, która pozwala lepiej żelazowi się wchłonąć.
Właściwości
- chroni przed osteoporozą
- zwiększa odporność organizmu
- wpływa na dobrą pracę mózgu
- hamuje rozwój bakterii
- niezbędny w procesie powstawania kolagenu
- uelastycznia komórki skóry
- ma działanie antyrodnikowe
Źródła miedzi
- kasza gryczana
- mąka sojowa
- suszona ciecierzyca
- suszone owoce
- wątroba
- ostrygi
- rośliny strączkowe
- awokado
Poprawia koncentrację
Im bardziej odpowiedni poziom miedzi w organizmie tym lepiej pracuje nasz mózg. Pierwiastek ten ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej mózg jest w stanie szybciej i wydajniej pracować oraz pomaga w lepszym zapamiętywaniu. Opóźnia proces starzenia się komórek nerwowych w mózgu.
Zwalcza niedokrwistość
Jeśli ktoś cierpi na niedokrwistość warto, aby zapewnił organizmowi odpowiednią dawkę żelaza oraz miedzi. W hemoglobinie to własnie atomy żelaza przyłączają cząsteczki tlenu, ale miedź stymuluje powstawanie erytrocytów i razem z żelazem odpowiada za dostarczenie tlenu do komórek. Obniżone stężenie miedzi w organizmie zwiększa podatność na infekcje , ponieważ oddziałuje na ilość i aktywność białych krwinek czyli leukocytów, które chronią organizm przed bakteriami czy wirusami.
Z miedzi produkuje się biżuterię. Warto nosić np,. bransoletkę z miedzi , ponieważ miedź -co prawda w małych ilościach- wchłania się przez skórę. Noszenie takiej bransoletki zmniejsza dolegliwości bólowe związane z układem kostnym.
Podsumowanie
Przy stwierdzonej anemii warto zapytać lekarza czy nie powinno się suplementować przy okazji miedzi. Więcej tego pierwiastka powinny spożywać osoby, które walczą z uporczywymi biegunkami, niedoborami białka czy stanami zapalnymi. Aby bardziej przyswoić wchłanianie miedzi należy spożywać równocześnie produkty bogate w witaminę C oraz węglowodany proste np. owoce
Komentarze
Prześlij komentarz