Dieta na zdrowe włosy
W kalendarzu już zawitała wiosna, natomiast za oknem niekoniecznie. Pogoda nie rozpieszcza. Mimo wszytko włosy odczuwają to, że "nadeszła wiosna" , ponieważ
w tym czasie włosy są słabsze, cieńsze i osłabione. Należy pamiętać, że stan włosa zmienia się wraz z utratą zdrowia. Jeśli odżywiamy się zdrowo i racjonalnie to włosy są gładkie, z połyskiem i miękkie. Kosmetyki jak i zdrowa dieta pomogą w różnych problemach związanych z włosami.Włosy pokrywają prawie całe ciało człowieka. Zbudowane są z aminokwasów, siarki czy składników mineralnych takich jak cynk, wapń czy magnez. Włos zbudowany jest z trzech warstw. Część zewnętrzna zwana inaczej łodygą włosa, druga ukryta jest w skórze i jest to korzeń włosa oraz trzecia część , która jest w skórze zwana cebulka lub opuszkiem włosa. Własnie z tej opuszki, włosy czerpią składniki mineralne potrzebne do budowy i odżywienia włosa. . Włosy zazwyczaj "żyją" 3-5 lat i wtedy "stare" włosy zastępuje się "nowymi". Jeśli chodzi o barwę włosów, jest to zależne od pigmentu-melaniny. Najczęstsze problemy związane z włosami to : brak połysku, przetłuszczanie się, łupież, łojotok, suchość włosa. Odpowiednia dieta jest w stanie pomóc w tych dolegliwościach. Co więc zatem jeść?
Suche włosy
- suche włosy są wtedy, gdy następuje zaburzenie funkcjonowania gruczołów łojowych, jest brak dostatecznego poziomu witamin w organizmie i soli mineralnych.
- należy zażywać produkty bogate w witaminę A, E i z grupy B
Przetłuszczające się włosy
- Skłonności do łojotoku skóry głowy. Do łojotoku mają wpływ hormony płciowe, najczęściej przetłuszczone włosy występują w okresie dojrzewania.
- W przetłuszczających się włosach pomogą produkty bogate w witaminy z grupy B, H , kwas pantotenowy
Wypadające włosy
- Na tĘ dolegliwość pomogą produkty, które mają w sobie witaminy z grupy B, żelazo, krzem, cynk, jod, siarkę, wapń, magnez czy kobalt ( odpowiada on również za proces siwienia)
Produkty bogate w witaminy A,E i grupy B, czyli co jeść przy problemach z włosami
- tran
- wątróbka
- jajka
- mleko
- dynia
- szpinak
- brokuły
- szczypiorek
- oleje roślinne
- orzechy
- ziarna zbóż
- kasze
- otręby
- rośliny strączkowe
- ryby
- warzywa zielone
Podsumowanie
W codziennej diecie nie może zabraknąć witamin A, E, z grupy B, białka. Należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce, ostre przyprawy, mocną kawę i herbatę.
Komentarze
Prześlij komentarz