Dieta w nadciśnieniu tętniczym
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą cywilizacyjną , ponieważ diagnozuje się ją u ludzi coraz częściej. Przy tej chorobie lekarze przepisują leki a po co faszerować organizm chemią skoro można dietą ustabilizować ciśnienie. Jednakże są przypadki w których leki są nieuniknione. Jest to kwestia indywidualna. Jeśli lekarz zaleci stosowanie leków nie mamy innego wyjścia.
Przyczyny nadciśnienia
- otyłość
- nadmierne spożywanie soli kuchennej
- nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych
- niedobory składników mineralnych jak potas magnez czy wapń
Dieta w nadciśnieniu tętniczym:
- ograniczenie soli kuchennej. Nie dosalać gotowych potraw. Jeśli jest konieczność solenia potraw to ilość soli w ciągu dnia wynosi 5g , czyli płaska łyżeczka
- sól można zamienić na zioła np kminek, bazylia, oregano
- dodawać cebulę i czosnek do sosów czy zup, ponieważ wykazują one właściwości w obniżaniu ciśnienia tętniczego
- należy spożywać warzywa bogate w potas np pomidory czy ziemniaki
- ubogie w sód są również kasze i ryż.
- Jeśli ktoś ma nadwagę bądź otyłość należy stosować dietę redukcyjną
- należy spożywać warzywa i owoce bogate w witaminę C np, cytrusy, ziemniaki, papryka, natka pietruszki
- wybierać należy wodę niskosodową i pić 1-1,5 litra dziennie
Komentarze
Prześlij komentarz