Cała prawda o cholesterolu

Mówi się , że cholesterol uważany jest tylko za głównego sprawcę miażdżycy. I to prawda, ale dzieje się tak dlatego,że spożywamy zbyt duże ilości tłuszczu zwierzęcego. Cholesterol to tłuszcz, który występuje tylko w produktach zwierzęcych np. mięso tłuste, masło, słonina, smalec. Mimo wszystko cholesterol jest ważnym składnikiem dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest składnikiem budulcowym.
Bierze udział w procesie wytwarzania kwasów żółciowych. Bierze udział w wytwarzaniu hormonów. Z pochodnej cholesterolu powstaje witamina D3.
Aby zbadać czy mamy cholesterol w normie nie wystarczy zbadać tylko poziom całkowitego cholesterolu. Trzeba również zbadać poziom HDL(dobry cholesterol) i LDL(zły cholesterol) oraz trójglicerydy. 


Produkty, które powinny być w diecie obniżającej cholesterol 


  • tłuszcz roślinny ( olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, rzepakowy)
  • błonnik ( warzywa, owoce, grube kasze)
  • tłuszcz ryb morskich
  • chudy nabiał
  • chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, królik
  • świeże warzywa i owoce oraz warzywa strączkowe
  • orzechy włoskie, migdały
  • zioła, przyprawy korzenne

Antyoksydanty


Są to przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. W diecie dla osób z podwyższonych cholesterolem powinno być ich  więcej niż u osób, które tego podwyższonego cholesterolu nie mają. Do przeciwutleniaczy zalicza się witaminę A, witaminę E , witaminę C oraz beta karoten. Najlepiej spożywać warzywa i owoce o zabarwieniu żółtym, pomarańczowym i czerwonym, czyli papryka, marchew, dynia oraz warzywa o ciemnozielonym kolorze np jarmuż, szpinak. Oprócz warzyw i owoców pestki dyni, migdały i oleje mają również dużo przeciwutleniaczy.

Komentarze

instagram @dietetyk_angelika