Cała prawda o cholesterolu
Mówi się , że cholesterol uważany jest tylko za głównego sprawcę miażdżycy. I to prawda, ale dzieje się tak dlatego,że spożywamy zbyt duże ilości tłuszczu zwierzęcego. Cholesterol to tłuszcz, który występuje tylko w produktach zwierzęcych np. mięso tłuste, masło, słonina, smalec. Mimo wszystko cholesterol jest ważnym składnikiem dla ludzkiego organizmu, ponieważ jest składnikiem budulcowym.
Bierze udział w procesie wytwarzania kwasów żółciowych. Bierze udział w wytwarzaniu hormonów. Z pochodnej cholesterolu powstaje witamina D3.
Aby zbadać czy mamy cholesterol w normie nie wystarczy zbadać tylko poziom całkowitego cholesterolu. Trzeba również zbadać poziom HDL(dobry cholesterol) i LDL(zły cholesterol) oraz trójglicerydy.
Produkty, które powinny być w diecie obniżającej cholesterol
- tłuszcz roślinny ( olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, rzepakowy)
- błonnik ( warzywa, owoce, grube kasze)
- tłuszcz ryb morskich
- chudy nabiał
- chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina, królik
- świeże warzywa i owoce oraz warzywa strączkowe
- orzechy włoskie, migdały
- zioła, przyprawy korzenne
Antyoksydanty
Są to przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. W diecie dla osób z podwyższonych cholesterolem powinno być ich więcej niż u osób, które tego podwyższonego cholesterolu nie mają. Do przeciwutleniaczy zalicza się witaminę A, witaminę E , witaminę C oraz beta karoten. Najlepiej spożywać warzywa i owoce o zabarwieniu żółtym, pomarańczowym i czerwonym, czyli papryka, marchew, dynia oraz warzywa o ciemnozielonym kolorze np jarmuż, szpinak. Oprócz warzyw i owoców pestki dyni, migdały i oleje mają również dużo przeciwutleniaczy.
Komentarze
Prześlij komentarz